Back to top

„A sikert nem adják ingyen, de együtt erősek leszünk!” – interjú Debre Viktor vezetőedzővel

< Vissza
2020-07-13
„A sikert nem adják ingyen, de együtt erősek leszünk!” – interjú Debre Viktor vezetőedzővel

A HC DAC Dunaszerdahely második szezonját kezdi el a cseh-szlovák közös rendezésű MOL extraligában. A csapat új célokkal, új edzővel és újonnan érkező játékosokkal kezdi meg hét hetes felkészülési időszakát negatív koronavírus teszteredményeket követően. A csapat vezetőedzőjével, Debre Viktorral beszélgettünk arról, hogyan képzeli el ezt a szezont új csapatával. A beszélgetésből megtudhattuk, melyek a sportszakember legfontosabb elvárásai a játékosaival szemben és azt is, mit üzen a szurkolóknak.


Az előző klubjánál is női csapata volt. Most is lányokkal fog dolgozni, azonban edzett már fiúkat is. Mi a különbség a két nem között ilyen szempontból?
Edzői pályám nagy részén inkább fiúkkal dolgoztam és csak az utóbbi 3 évben edzettem lányokat. Igazából különbség csak apró dolgokban van, de az a tapasztalatom, hogy alapvetően könnyebb a lányokkal, mert sokkal lelkiismeretesebben dolgoznak, fegyelmezettebbek, főleg az edzéseken. Az is igaz azonban, hogy a mérkőzéseken nehéz pillanatokban sokkal stresszesebek.

Miért a HC DAC-ot választotta? Mi az első benyomása a klubról, a csapatról?
Azért esett erre az egyesületre a választásom, mert az elnök úr által felvázolt jövőkép nagyon szimpatikus volt számomra. Nagy célokkal, hosszú távra tervez a klub, aminek megvalósítása számomra igazi kihívás. Nagyon jól szervezett egyesületről beszélünk, ahol a tervek megvalósításához minden feltétel adott. Látszik, hogy tudatosan erősítették meg a csapatot, nagyszerű játékosok igazolásával tudatosan erősödött a női csapat.

A járványhelyzet miatt a játékosok nem a megszokott módon hagyták abba az előző szezont, edzettségi állapotuk az megszokottól eltérhet. Jelent ez valamit a felkészülési időszak tervezésében?
Egyik csapat sem a megszokott módon hagyta abba a szezont, tehát ez sem előnyt, sem hátrányt nem jelent. A klub május és június hónapban fizikai edzéseket tartott a csapat tagjainak, pontosan azért, hogy a felkészülést egy magasabb szintről tudják elkezdeni.

Hét hét áll a csapat rendelkezésére a bajnokság megkezdése előtt. Hogyan épül fel ez az időszak?
Igazából egy vegyes felkészülésben gondolkodtam, ahol a fizikai képzést, a technikai és taktikai elemek gyakorlását egyszerre kell megoldani. Természetesen a felkészülés elején, a fizikai képzést helyezzük  előtérbe, később inkább már a technikai és taktikai elemek dominálnak majd.

Milyen elvárásokat támaszt a játékosok elé, mi ön számára a legfontosabb az edzésmunkát, a hozzáállást illetően?
Nehéz lesz a kezdeti időszak, mivel új elképzelések alapján kell dolgozniuk a lányoknak és ez – úgy gondolom – nem lesz mindig zökkenőmentes, ami azonban természetes ebben az esetben. A játékosok hozzáállásával általában sosincs probléma, ettől nem is félek. Profi játékosokról beszélünk, akik jó pár évet játszottak már magas szinten és éppen ezért pontosan tudják, mi a fontos. A jelszó: rend, fegyelem és sok munka! A sikert nem adják ingyen, és ezért nagyon sokat kell dolgozni.

Az előttünk álló szezonban milyen célkitűzései vannak?
A korábbi szezonokhoz képest ebben az idényben már egy komolyabb célkitűzésnek kell megfelelnünk. A klub vezetése mindenképpen az első hat helyezett között szeretné látni a csapatot az extraligában. Úgy gondolom, nem elégedhetünk meg ezzel, arra kell törekednünk, hogy minél jobbak és eredményesebbek legyünk. Az álom az EHF kupa szereplés, tehát ezért kell keményen dolgoznunk nap mint nap, hogy ez is valóra válhasson.

Mit üzen a szurkolóknak?
A szurkolók szerepe nagyon fontos egy csapat életében. Feltétlenül számítunk a támogatásukra, mert a nehéz pillanatokban át tudják segíteni a csapatot a holtponton. Remélem, jó és harcos játékkal rászolgálunk a bizalmukra, mert velük együtt vagyunk egy komplett csapat. De a lényeg, hogy élvezzék a mérkőzéseink minden pillanatát, biztassanak bennünket feltétel nélkül!

Sok sikert kívánunk az elkövetkező szezonban!